ACTUEEL

Gebruik ct-scans bij kinderen fors toegenomen

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken steeds vaker een ct-scanner, met een relatief hoge doses röntgenstraling, bij kinderen. Deze onderzoeksmethode is vergeleken met 2006 met 83 procent gestegen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken steeds vaker een CT-scanner, met een relatief hoge doses röntgenstraling, bij kinderen. Deze onderzoeksmethode is vergeleken met 2006 met 83 procent gestegen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ziekenhuizen verschillend te werk gaan bij het inzetten van CT-scans. "In kinderziekenhuizen worden voor verrichtingen speciale kinderprotocollen gebruikt, maar in algemene ziekenhuizen is dat niet altijd het geval." Naar schatting worden jaarlijks bijna 22.000 CT-scans bij kinderen gemaakt, waarvan ruim driekwart in algemene ziekenhuizen.

Doses röntgenstraling verlagen

Het RIVM wil dat er een vervolgonderzoek komt naar de redenen voor de toename van het aantal radiologische onderzoeken bij kinderen. Daarnaast stelt het instituut dat de algemene ziekenhuizen in Nederland kunnen leren van de zeven kinderziekenhuizen, onder meer om de doses röntgenstraling te verlagen. "De kinderziekenhuizen hebben meer routine en ervaring met onderzoeken bij kinderen, wat waardevol is voor algemene ziekenhuizen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top