ACTUEEL

Lange wachtlijst door tekort aan plastisch chirurgen

Veel ziekenhuizen schieten tekort met het bieden van plastische chirurgie. Ook worden de wachtlijsten voor deze zorg alsmaar langer. “Door het aantal opleidingsplaatsen voor plastisch chirurgen te halveren, werkt het ministerie van Volksgezondheid de problemen in de hand, ” aldus Irene Mathijssen, voorzitter van de Vereniging voor Plastische Chirurgie, in de Volkskrant op 2 oktober.

Vraag neemt toe

Academische ziekenhuizen halen steeds vaker plastisch chirurgen uit het buitenland, omdat ze nauwelijks aan Nederlandse plastische chirurgen kunnen komen. Zowel in 2009 als 2010 kunnen in Nederlandse ziekenhuizen zeven aankomend plastisch chirurgen een opleiding volgen. Een slechte zaak volgens Mathijssen, omdat de vraag naar plastisch chirurgen juist stijgt. Dit komt vooral door reconstructies na kanker. Zo kent het Erasmus MC in Rotterdam een wachtlijst voor een borstreconstructie na borstkanker van een jaar. Hoogleraar plastische chirurgie René van der Hulst van de Universiteit Maastricht vindt het aantal opleidingsplaatsen dramatisch. Hij verwacht ook dat de vraag naar plastisch chirurgen zal toenemen vanwege huidkanker en obesitas.

Imago beroepsgroep

Volgens Mathijssen is de halvering mede een gevolg van een verkeerd beeld over de beroepsgroep. “Veel mensen denken dat wij alleen maar aan mooimakerij doen. Wij besteden echter maar 14 procent van onze tijd aan esthetiek. Zelfs dan is er meestal sprake van een noodzakelijke ingreep. Denk bijvoorbeeld aan een buikwandcorrectie nadat iemand veel is afgevallen.” VWS baseert het aantal plaatsen op het Capaciteitsorgaan en de wachtlijsten van de site kiesbeter.nl. Dit orgaan zegt dat de uitschieter in 2008, zo’n 23 opleidingsplaatsen, gecorrigeerd moet worden. Het Capaciteitsorgaan zegt VWS inmiddels te hebben aangeraden het aantal plaatsen te verhogen naar negen. Dit zou VWS echter weigeren meldt De Volkskrant. Het ministerie zegt hiervan niets te weten. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top