Tech

Systeem met medische info beter beveiligd

Systeem met medische info beter beveiligd

Het computerprogramma van VCD Humannet, waarin medische gegevens zitten van werknemers, is beter beveiligd. Dat is gebeurd na de constatering van overtredingen door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dat liet deze instantie dinsdag weten.

Veel werkgevers en arbodiensten gebruiken het programma als verzuimsysteem. Het bleek niet goed beveiligd, onder meer doordat alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig waren om in te loggen, wat volgens de wet te weinig is. Ook waren er andere tekortkomingen. Per 1 september is alles in orde, heeft Humannet toegezegd.

Groot beveiligingslek

Het CBP kwam in actie mede na een uitzending van het tv-programma Zembla in 2012. Dat toonde aan dat er een groot beveiligingslek zat in Humannet, waardoor de gegevens van 300 duizend werknemers van honderden bedrijven zoals FC Twente, de gemeente Deventer, Praxis, Bijenkorf en V&D op straat lagen.

53 andere beheerders van verzuimsystemen krijgen een brief van het CBP, waarin wordt gewezen op het belang van goede beveiliging van medische gegevens. De privacywaakhond zal na 1 september controleren of Humannet zijn zaakjes op orde heeft. Het bedrijf loopt anders het risico op een sanctie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top