ACTUEEL

Alliade trekt zware toezichthouders aan

De raad van toezicht van Zorggroep Alliade in Heerenveen heeft vier nieuwe leden benoemd. Het gaat om oud-wethouder van Leeuwarden Marco Florijn, de financiële topman René Oudejans van de Gasunie, Jeltje Schraverus, oud-bestuursvoorzitter van het Flevoziekenhuis en Doekle Terpstra, oud-voorman van de vakbond CNV en voormalig voorzitter van de HBO-raad.

Met de komst van de nieuwe toezichthouders haalt Zorggroep Alliade, dat in 2010 ontstond na het samengaan van zorgorganisaties Talant, Meriant, Driever's Dale, BaanPlus en Zorgkompas, veel kennis en ervaring binnen. Niet alleen op het terrein van zorg en financiën, ook op de gebieden ondernemerschap, scholing en het sociale domein nemen de nieuwe leden veel ervaring en een relevant netwerk mee.

Marco Florijn was wethouder in Leeuwarden en Rotterdam met onder meer zorg en welzijn in portefeuille. Door uitbreiding van de WMO en de komst van de Participatiewet is kennis van het sociale domein en de gemeentelijk politiek van groot belang. Verder is hij in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VGN) en het ministerie van VWS programmaleider voor de ontwikkeling van sociale teams binnen gemeenten.

René Oudejans heeft ruime financiële expertise binnen de energiewereld als CFO/directeur van Gasunie en voorheen Enexis en Essent. Verder werkte hij onder meer als controller voor internationale telecom providers.

Jeltje Schraverus werkt tegenwoordig als voorzitter van de Health Group bij Price Waterhouse Coopers. Daarvoor was ze onder andere directeur van het Flevoziekenhuis (Almere), het Waterlandziekenhuis (Purmerend) en ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Doekle Terpstra heeft lang als voorzitter van de vakbond CNV gewerkt. Later maakte hij de overstap naar het onderwijs en was achtereenvolgens voorzitter van de HBO-raad en voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. Op dit moment is hij in opdracht van staatssecretaris Van Rijn en minister Plasterk onder meer betrokken bij de decentralisatie en de hervorming van de langdurige zorg.

Met de komst van de vier nieuwe leden wordt de raad van toezicht tijdelijk uitgebreid van zes naar zeven leden. Florijn en Oudejans vervangen Jan de Jonge die op 1 juni vertrekt. Schraverus en Terpstra treden op 1 januari aan om de  vertrekkende Jan van Leerzem en Frank Zeinstra te vervangen. Hans Ouwerkerk blijft nog twee jaar voorzitter.

Net als voor veel aanbieders in de langdurige zijn het voor Alliade roerige tijden. Dit jaar verdwijnen er een een kleine tweehonderd voltijds banen bij de ondersteunende- , stafdiensten en het management. Daarnaast is Alliade de afgelopen jaren met wisselende succes op zoek geweest naar fusiepartners. Een fusie met ZuidOostZorg ketste vorig jaar nog af.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top