ACTUEEL

Rouvoet twist met Tweede Kamer over jeugdarts

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin botst met de Tweede Kamer over de vraag of er voor kinderen van zestien jaar een vast moment moet komen dat ze een jeugdarts bezoeken. De Tweede Kamer wil dit voor de hele jeugdgezondheidszorg regelen, maar de minister wil dit aan de gemeenten overlaten.

Rol van gemeenten

Rouvoet verwees naar een afspraak die hij direct na zijn aantreden met de gemeenten heeft gemaakt. De gemeenten kregen toen extra geld om naar eigen inzicht maatregelen te nemen. De minister wil de gemeenten nu niet voor de voeten gaan lopen. Sommige gemeenten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen het buurtwerk in te zetten om pubers te helpen. Rouvoet zei deze week nog dat gemeenten te weinig doen om problemen met jongeren op te lossen. De gemeenten zouden de jongeren te snel doorsturen naar de zwaardere jeugdzorg van de provincie.

Snijden in jeugdzorg

De Tweede Kamer is bang dat kinderen die in de puberleeftijd extra risico lopen, uit beeld verdwijnen als de jeugdarts er niet meer aan te pas komt. Daar komt bij dat de Kamer heeft gehoord dat de gemeenten juist aan het snijden zijn in de gezondheidszorg voor de jeugd. De SP voerde aan dat in Rotterdam een extra bezoekje aan de jeugdarts van pubers ten koste is gegaan van heel jonge kinderen. Zij zouden minder vaak bij het consultatiebureau langs kunnen. De PvdA had signalen dat de controles van de melkgebitten en de ogen van de jongste kinderen er bij in zou schieten.

Extra bezoek aan jeugdarts

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde dit voorjaar al dat het ongewenst is dat 'risicokinderen' uit het oog worden verloren. Daarom pleitte de inspectie voor een extra bezoek aan de jeugdarts voor pubers. Dat moet dan in het voortgezet onderwijs of in het middelbaar beroepsonderwijs geregeld worden. GGD Nederland heeft Rouvoet opgeroepen meer geld te geven voor de jeugdartsen zodat de risicokinderen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs meer begeleiding kunnen krijgen. Dit zou ziekteverzuim en voortijdig schooluitval omlaag kunnen brengen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top