ACTUEEL

Van Rijn onder vuur om pgb-problemen

De druk op staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) neemt toe. Hij moet zich donderdag voor de zesde keer dit jaar verantwoorden in de Tweede Kamer voor de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen.

Sinds januari keert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het pgb uit en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat worden betaald. De bewindsman maakte daar al zijn excuses voor. Hoewel Van Rijn telkens aangeeft dat alles op alles wordt gezet om de moeilijkheden op te lossen, houden oppositiepartijen hun twijfels.

Kamerleden hoorden de staatssecretaris en ook de SVB zeggen dat het lek inmiddels boven is en dat de meeste betalingen nu goed gaan. Maar diezelfde Kamerleden zien ook nog steeds mailtjes binnenkomen van mensen die aangeven dat het met hun betalingen nog altijd fout gaat.

Schot in de zaak

Donderdag moet Van Rijn de zeer kritische Kamerleden zien te overtuigen dat er wel degelijk schot in de zaak zit. Eind maart werd al een motie van wantrouwen tegen hem ingediend, maar die kreeg alleen steun van SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50PLUS. Ook CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie vragen zich af of de pgb-problemen wel echt worden opgelost.

Omdat D66 onlangs niet vooraf wilde beloven dat het Van Rijn blijft steunen, stelden regeringspartijen VVD en PvdA een debat over de pgb-ellende op het laatste moment uit. D66 was tot voor kort een van de partijen die de coalitie van VVD en PvdA aan een meerderheid in de Eerste Kamer hielp. De oppositie gebruikte het uitstel om nog dieper in de stapels met documenten te duiken en de messen verder te slijpen.

Naar huis sturen

Per Saldo, een belangenorganisatie voor mensen met een pgb, denkt niet dat de problemen opgelost kunnen worden door Van Rijn naar huis te sturen. "Wat schieten wij daar mee op? Wij willen weten wanneer het probleem is opgelost", zegt Cynthia Vogeler van de organisatie. Per Saldo krijgt volgens haar nog altijd tientallen telefoontjes per dag over betalingen die niet goed gaan. "Dit systeem is veel te ingewikkeld en foutgevoelig, het moet eenvoudiger."

Volgens bronnen is de staatssecretaris niet van plan af te treden, ook niet als de gehele oppositie een motie van wantrouwen tegen hem zou steunen. VVD en PvdA zien Martin van Rijn als de juiste man om de problemen op te lossen. Van Rijn drukte eerder zijn stempel op grote veranderingen in de jeugdzorg en de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. (ANP)

---

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top