ACTUEEL

Psycholoog geschorst voor seksueel misbruik

Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft een psycholoog voor een half jaar geschorst omdat hij een seksuele relatie met een patiënte was aangegaan. De straf bestaat ook uit een half jaar voorwaardelijke schorsing. Als de psycholoog binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat, wordt de schorsing verlengd tot een jaar.

De psycholoog ging een relatie aan met een vrouwelijke patiënt, die suïcidaal was en eerder al seksueel was misbruikt. Volgens de tuchtrechter heeft de man zichzelf te veel als slachtoffer opgesteld en ziet hij niet genoeg in dat hij fout zat. De kans bestaat dat hij nog een keer de fout in gaat, oordeelt het tuchtcollege.

De rechter vindt het extra zorgelijk dat de psycholoog heeft gezegd dat hij aan de patiënte wilde laten zien dat hij anders was dan de mannen die haar eerder seksueel hadden misbruikt. Hij was volgens eigen zeggen ook niet verliefd op haar, maar knoopte uit therapeutische overwegingen een lichamelijke relatie met haar aan.

In therapie

De man moet van de rechter in therapie bij een andere psycholoog. Verder moet hij het de Inspectie voor de Gezondheidszorg melden als de therapie is afgerond en mag hij na zijn schorsing alleen nog in een groepspraktijk werken. Als hij een van de voorwaarden niet nakomt, wordt ook de voorwaardelijke zes maanden schorsing uitgevoerd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top