ACTUEEL

NZa maakt nieuwe ggz-tarieven bekend

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 1 oktober de nieuwe prestatiebeschrijvingen en de daarbij behorende tarieven voor de curatieve geestelijke gezondheidszorg voor 2010 vastgesteld. De hoogte van de tarieven is gebaseerd op de geïndexeerde bestaande tarieven.

Productgroepen

Als verbetering noemt de NZa dat alle hoofdgroepen voor behandeling de productgroep met de hoogste tijdsklasse gesplitst in twee nieuwe productgroepen. Met deze wijzigingen sluiten de prestatiebeschrijvingen beter aan op de daadwerkelijk geleverde zorg. Verder heeft de NZa deregels voor registratie en validatie van de DBC’s voor de ggz vastgesteld.

Geïndexeerde tarieven als basis

De tarieven voor de curatieve ggz in 2010 zijn nog gebaseerd op geïndexeerde tarieven, omdat de cijfers afkomstig uit het in 2009 uitgevoerde kostprijsonderzoek van DBC-onderhoud onvoldoende representatief voor de gehele ggz waren volgens de NZa. In de tarieven traden onverklaarbare, soms sterke schommelingen op. Reden voor de NZa om de tarieven voor komend jaar nog te indexeren. Hetkostprijsonderzoek van 2009 vond plaats bij een deel van de ggz-instellingen en een aantal vrijgevestigden.

Verbeterslag in het DBC Informatiesysteem

Om de verschillende prestaties en de daaraan gekoppelde tarieven goed te onderhouden, is een verbeterde aanlevering van MDS data aan het DBC Informatiesysteem (DIS) nodig. Om in 2011 een nieuwe stap te zetten in de richting vrije prijzen in de ggz-sector, noemt de NZa deze verbeterslagen van groot belang.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top