Finance

FNV: 'Topsalarissen zijn weer gestegen'

Bestuurders in de ouderenzorg zijn er op vooruit gegaan in salaris in 2014. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD) op basis van de ActiZ-50, de lijst van de meest verdienende zorgbestuurders. 152 Bestuurders verdienen volgens de lijst meer dan de premier.

Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland voert de lijst aan, volgens het AD. Zijn salaris bedroeg in 2014 bijna 393 duizend euro, drieduizend euro meer dan het jaar ervoor. Dit ondanks het feit dat de thuiszorgtak van Zorgpartners Friesland verlies draaide en voorbereidingen trof om vijftig tot honderd diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten de wacht aan te zeggen.

Een andere Friese bestuurder streek ook veel geld op, volgens de krant, "terwijl de werkvloer moet inleveren". Erik Kuik, bestuursvoorzitter van Zorggroep Alliade in Heerenveen, verdiende in 2014 ruim 271 duizend euro. Dat is ruim 15 duizend euro meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd werden bijna tweehonderd medewerkers ontslagen.

Daling

FNV brengt de lijst sinds 2000 elk jaar uit. Vorig jaar bleken de conclusies van de FNV niet te kloppen. De vakbond stelde dat de bestuurders in de top-50 ruim negentien procent meer waren gaan verdienen, terwijl er in werkelijkheid juist sprake was van een daling van gemiddeld een kleine halve procent. Of de cijfers dit jaar wel kloppen, is niet na te gaan. FNV heeft de gegevens waarop de bond zich baseert alleen overhandigd aan het AD.

Brancheorganisatie ActiZ zegt te begrijpen "dat in deze tijden van hervormingen, bezuinigingen en ontslagen, de salarissen van zorgbestuurders kunnen zorgen voor debat". ActiZ hanteert de zogenaamde Governance-code als lidmaatschapseis.  Daarin staat dat leden zich moeten houden aan de Wet normering topinkomens. Overigens vindt de brancheorganisatie het niet kloppen dat FNV de lijst de ActiZ Top 50 heeft genoemd. "Dat is oneigenlijk gebruik van onze naam. Wij hebben niets met deze lijst te maken en doen daar dan ook afstand van."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top