ACTUEEL

PvdA: enorme sprong vooruit gemaakt met pgb's

Het gaat nog steeds niet helemaal goed met het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (pgb), maar volgens PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk is er de afgelopen tijd "een enorme sprong vooruit gemaakt".

Van Dijk pleitte er donderdag voor om het pgb-systeem eenvoudiger en klantvriendelijker te maken. ,,Elke hulpverlener die niet is betaald, is een persoonlijk drama. We moeten naar 100 procent betaalde declaraties en dat kan volgens mij met een simpeler systeem.'' Hij verwees daarbij onder meer naar voorstellen van Per Saldo, een belangenorganisatie voor mensen met een pgb.

Declaraties op orde

Volgens Van Dijk gaat het nu goed met de meeste declaraties en is het betalingsproces op orde. Mona Keijzer (CDA) betwijfelt dat en stelt dat niet 95 procent, maar 87 procent van de meer dan 200.000 declaraties op tijd wordt betaald. Van Dijk ziet dat anders: "In de week het dichtst bij de door de Kamer gestelde deadline van 15 mei was het betalingspercentage 95 procent."

Van Dijk erkende dat de problemen de afgelopen tijd tot veel frustratie hebben geleid bij de pgb-houders en de zorgverleners. Maar hij wees erop dat in de meeste gevallen nu gewoon op tijd betaald wordt en dat de noodgevallen door een speciaal team van de Sociale Verzekeringsbank binnen een tot twee dagen wordt opgelost.

Kritiek

Dat kwam Van Dijk op veel kritiek te staan van de oppositie. CDA-Kamerlid Mona Keijzer zei dat de PvdA met deze verdediging van Van Rijn de eigen geloofwaardigheid kwijtraakt. Pia Dijkstra (D66) zei dat Van Dijk vooral vooruitkijkt, maar daarbij de fouten en ellende uit het verleden negeert. Fleur Agema (PVV) noemde het "stuitend" dat de PvdA steeds "zit te liegen".

Van Dijk bleef herhalen dat het systeem eenvoudiger en beter moet. "Het gaat maandelijks om 250.000 betalingen. En ja, we hebben een megagroot probleem. Daar hebben de staatssecretaris en de SVB excuses voor aangeboden. Er wordt dag en nacht gewerkt om de problemen op te lossen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top