Finance

PGGM neemt actie tegen hoge beloningen

Pensioenuitvoerder PGGM gaat wereldwijd campagne voeren tegen excessieve beloningen bij beursfondsen. Praten met deze bedrijven heeft volgens de pensioenbelegger tot nu toe weinig opgeleverd. PGGM wil nu met andere grote institutionele beleggers het voortouw nemen om paal en perk te stellen aan excessieve beloningspraktijken. Een woordvoerder van PGGM bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

PGGM wil om te beginnen zo'n vijftien bedrijven aanpakken, waaronder het Amerikaanse softwareconcern Oracle. Vooral in de Verenigde Staten zijn de topbeloningen excessief toegenomen. De pensioenuitvoerder heeft zijn visie over beloningen bij beursgenoteerde ondernemingen nu in een richtlijn vastgelegd. "Daarin hebben wij eigen criteria opgesteld waarin wij bepalen wat een goede beloning is", aldus de woordvoerder.

Vaste beloning

PGGM vindt dat ondernemingen de huidige praktijk van variabele beloningen achter zich moet laten. "Wij gaan bepalen wat wij als rendement nodig hebben. Wij bepalen dan ook wat daarbij een goede beloning is. We gaan uit van een vaste beloning", aldus de woordvoerder.

Variabele beloningen zullen alleen mogelijk zijn bij "uitzonderlijke prestaties waarvoor wij de criteria vaststellen". Daarvan kan alleen sprake zijn wanneer medewerkers en managers het financiële rendement van PGGM halen of overtreffen en de resultaten van een onderneming geen negatieve gevolgen hebben voor maatschappij of milieu.

Samen optrekken

"Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen. We hebben andere grote beleggers nodig om hierin samen op te trekken en het probleem gezamenlijk aan te pakken. Het initiatief moet terug naar de aandeelhouder", stelt de woordvoerder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top