Finance

Bussemaker: Cordaantop moet bonus inleveren

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS vindt dat de bestuurders van thuiszorginstelling Cordaan in Amsterdam hun bonus moeten inleveren. Ze kan ze hiertoe niet dwingen, meldt Het Parool. Cordaan heeft een negatief eigen vermogen van negen miljoen euro en was onlangs in het nieuws vanwege vermeende fraude.

Inleveren als het minder gaat

In 2008 heeft Eelco Damen een salaris van 275.000 euro gekregen en een bonus van 50.000 euro. Bussemaker vindt dit een te hoge beloning. Bussemaker in Het Parool: ''Het verbaast me dat bestuurders in de zorg een bonus krijgen als het goed gaat, maar nooit iets inleveren als het minder gaat. Cordaan zegt dat ze het vervelend vinden dat er niet genoeg geld is om alle cliënten te laten zwemmen, dan zou het misschien een idee zijn als de top wat salaris zou inleveren. Ze zouden een gebaar maken als de bonus wordt ingeleverd. Daarvan kunnen ze dan de zwemlessen betalen. Ik kan ze daar alleen niet toe dwingen.'' Het kabinet werkt aan wetgeving voor een maximumsalaris voor zorgbestuurders. Bussemaker vindt een beloning van 200.000 euro meer dan voldoende om een zorginstelling te besturen.

Bal ligt bij Cordaan

Bussemaker legt in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Rense Leijten de verantwoordelijkheid voor zowel de bonus als het oplossen van de misstanden vooral bij Cordaan. Cordaan reorganiseert haar activiteiten na het tekort schieten in de zorgverlening aan een verstandelijk gehandicapte vrouw. Bussemaker zegt wel toe uit te zullen zoeken in hoeverre de niet geleverde zorg aan de vrouw wel geïnd is. De vrouw hoeft niet voor deze zorg te betalen, stelt Bussemaker.

Fraude met declaraties

Cordaan zou ook bij andere cliënten zorg hebben gedeclareerd, maar niet hebben geleverd. Leijten wilde van Bussemaker weten of zij erkent dat “de situatie, waarbij alles geregistreerd moet worden in combinatie met bezuinigingen, fraude oproept.” Bussemaker vindt dat deze veronderstelling geen rekening houdt met de eigen verantwoordelijkheid van een zorgaanbieder. “Van een zorgaanbieder mag immers worden verwacht dat hij enerzijds alleen verzekerde zorg levert aan daarvoor geïndiceerde cliënten en anderzijds dat hij een doelmatige uitvoeringsstructuur voor dagbesteding weet te organiseren.” De staatssecretaris laat weten dat zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het zorgkantoor de situatie bij Cordaan in de gaten houden.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top