ACTUEEL

'Behandeling weigeren bij ongezonde levensstijl'

Meer dan veertig procent van de medisch specialisten wil de mogelijkheid hebben om behandelingen bij patiënten met een ongezonde levensstijl te weigeren. Ruim een derde zegt in dat geval ook daadwerkelijk de behandeling niet te willen uitvoeren. Dit blijkt uit een enquête van het tv-programma Brandpunt, in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten, onder ruim vijftienhonderd medisch specialisten.

De enquête is "een belangrijk signaal dat dokters aangeven niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling", zegt Marcel Daniels, bestuurder bij de Federatie en cardioloog. Een patiënt wijzen op zijn ongezonde levensstijl heeft volgens de specialisten ook financiële voordelen. Bijna zeventig procent denkt dat de zorgkosten in dat geval omlaag zullen gaan. Ruim een derde denkt dat de zorgkosten naar beneden gaan als de behandeling van mensen met een ongezonde leefstijl wordt geweigerd.

Overigens vinden specialisten volgens Brandpunt in grote meerderheid dat het niet exclusief hun taak is om patiënten op  hun leefstijl te wijzen. Tachtig procent vindt dat de overheid meer moet doen in de strijd vóór een gezonde leefstijl.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top