ACTUEEL

'Sterke pijnstiller vaak te snel voorgeschreven na operatie'

Patiƫnten in Nederland krijgen na een operatie te snel sterke pijnstillers toegediend. Dat blijkt uit onderzoek van verplegingswetenschapper Jacqueline van Dijk, die hier dinsdag op promoveerde aan de Universiteit van Utrecht.

Volgens van Dijk gaat het mis bij het inschatten van de mate van pijn. Hiervoor wordt vaak de Numeric Rating Scale (NRS) gebruikt: de patiënt wordt gevraagd de pijn een getal te geven tussen 0 en 10, 0 is geen pijn en 10 is de ergst denkbare pijn. Het protocol voor pijnbehandeling adviseert extra pijnmedicatie als de NRS-score hoger is dan 3.

De meeste patiënten die uit een operatie komen geven hun pijn weliswaar een score van 4 tot en met 6, maar beschrijven dit tegelijkertijd als draaglijke pijn. Ze zeggen geen extra sterke pijnstillers nodig te hebben, zo blijkt uit het proefschrift van Van Dijk.

Hoewel de NRS een waardevol instrument is, kan het rigide gebruiken van de scores in de postoperatieve pijnbehandeling leiden tot over- of onderbehandeling, waarschuwt Van Dijk, die zelf jaren ervaring heeft als pijnverpleegkundige. Als verpleegkundigen alleen een NRS-score vragen, zonder te luisteren naar het verhaal van een patiënt, kunnen zij de unieke pijnervaring van patiënten verkeerd interpreteren. Daarom moeten professionals altijd communiceren met patiënten over de betekenis van de NRS-score.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top