Vastgoed

Reorganiserend ZuidZorg verruilt stenen voor ICT

VIDEO - Nieuwe ICT-investeringen in de ouderenzorg zijn ingewikkeld. De sector staat vanwege de transitie onder grote druk. Toch zijn er mogelijkheden om investeringen mogelijk te maken, vertelt Marc Veldhoven, bestuurder van ZuidZorg, in een interview met Skipr.

Dat het noodzakelijk is om te investeren blijkt uit de jaarrekening van ZuidZorg. In 2014 leed de organisatie, mede door de kosten van noodzakelijke reorganisaties, een verlies van bijna tien miljoen euro. De solvabiliteit zakte naar elf procent, terwijl de interne doelstelling van ZuidZorg een solvabiliteit van minimaal 25 procent is.

Stenen

De uitdaging is volgens Veldhoven hoe je geld kan vrijmaken voor investeringen. Veldhoven: “Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je kunt stenen verruilen voor ICT, of je kunt proberen geld te gaan lenen.” ZuidZorg heeft besloten om het vastgoed in te ruilen voor ICT.

Als het geld voor investeringen dan vrijkomt, is de volgende stap om technologische veranderingen door te voeren. Veldhoven: “Wij proberen aan de ene kant natuurlijk nieuwe technologie die er is en nieuwe communicatiemogelijkheden die er zijn, om die naar binnen te halen. Maar dat alleen is niet voldoende, (…) je zal partnerships moeten zien te sluiten en je zal vooral ook je personeel mee moeten zien te krijgen.”

“Uiteindelijk merkt de klant dat hij kan gaan beeldbellen, dat hij ’s ochtends wakker wordt en dat hij met de zorgverlener even contact kan hebben,” aldus Veldhoven.

Bekijk hier het volledige interview met Marc Veldhoven vanaf Het Congrestival 2015.

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes? Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie". Marc Veldhoven is één van de sprekers op het Skipr congres.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top