HRM

Rechter verbiedt scherpere actie ambulancezorg

De rechter heeft scherpere acties van ambulancepersoneel voor een betere cao woensdag verboden. Volgens de rechtbank kunnen de acties ten koste gaan van de veiligheid van de patiënten.

Dat is de uitkomst van een kort geding van werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) tegen vakbonden FNV en CNV. De bonden voeren al vier weken stiptheidsacties. Recent werden die acties echter aangescherpt door niet langer de volledige statussen van de voertuigen aan de meldkamer door te geven. Het gaat onder meer om gegevens over de beschikbaarheid van de ziekenauto's. Volgens AZN komt hierdoor de veiligheid van de patiënten in het geding.

CNV legt zich neer bij de uitspraak, maar benadrukt dat de overige acties wel gewoon doorgaan. Het gaat onder meer om het weigeren van overwerk en extra diensten en het opnemen van afgesproken pauzes. De FNV is dezelfde mening toegedaan. "Wij gaan net zolang door met actievoeren totdat we een fatsoenlijke cao hebben", aldus Fred Seifert, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

Bonden en werkgevers praten al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe cao. Behalve meer loon en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten doen, willen de bonden ook dat oudere werknemers geen verplichte nachtdiensten draaien.

AZN is tevreden met de uitspraak. "De rechter heeft besloten dat de aangescherpte actievorm moet stoppen. De acute zorg en de patiëntveiligheid is en blijft hierdoor geborgd", aldus de organisatie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top