ACTUEEL

PvdA: controleer kwaliteit wiet

Wiet moet op kwaliteit worden gecontroleerd, aldus de PvdA. Zo moet verkoop van slechte en vervuilde wiet in coffeeshops worden voorkomen, vindt Kamerlid Marith Rebel. Ze kaart het donderdagavond aan tijdens een Kamerdebat.

"Als we gebruik gedogen moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet'', zegt Rebel.

Op dit moment wordt de kwaliteit van wiet niet gecontroleerd, omdat de kweek illegaal is, aldus het Kamerlid, terwijl de verkoop wordt geaccepteerd. Door dat beleid is wiet volgens de PvdA nu het enige product dat in Nederland verkocht wordt zonder kwaliteitscontrole. "En dat levert grote gezondheidsrisico’s op.''

Goede zaak

Volgens Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten, zouden kwaliteitscontroles voor wiet "een hele goede zaak'' zijn omdat zij kunnen helpen het ,,kaf van het koren te scheiden''. Zo zou wiet kunnen worden opgespoord waarvan het THC-gehalte te hoog is, de stof waardoor je 'stoned' wordt. Gebruikers kunnen daardoor meer onder de invloed van een joint geraken dan zij zelf van tevoren willen.

Ook zou kwaliteitscontrole wiet kunnen opsporen waarin het CBD- en CBN-gehalte te laag is. Dat zijn de stoffen die mensen die cannabis gebruiken voor pijnbestrijding, nodig hebben. "In goede coffeeshops is goede wiet te vinden'', aldus Helms, zelf werkzaam bij Greenhouse. Kwaliteitscontrole van overheidswege zou hij toejuichen, want de coffeeshops, die zelf gedoogd worden, worden "geacht niets te maken te hebben'' met de telers die volgens wet illegaal bezig zijn.

Aanleiding onduidelijk

Het Trimbos-instituut vindt het een "interessant voorstel van de PvdA''. Volgens het kennisinstituut inzake geestelijke gezondheid en verslaving is het echter "onduidelijk wat de precieze aanleiding is dat de PvdA veronderstelt dat de kwaliteit slecht is en hiermee de conclusie trekt dat gebruikers groot gevaar lopen''. Deze informatie heeft het Trimbos-instituut niet. "De andere vraag is: wat wil de PvdA precies controleren? Naar onze mening is geen enkel gebruik veilig.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top