ACTUEEL

MC Haaglanden betaalt ex-topman door

Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag heeft ex-topman Willem Geerlings nog tien maanden na zijn vertrek doorbetaald. Dat meldt RTL Nieuws op basis van het jaarverslag. Met de doorbetaling is ruim een kwart miljoen euro gemoeid.

Geerlings legde in augustus vorig jaar zijn functie als bestuursvoorzitter neer. Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt dat het ziekenhuis hem nog tot het einde van het jaar doorbetaalde als ‘adviseur’. Hij ontving daarbij zijn oude voorzitterssalaris. Dat kostte het ziekenhuis 117.507 euro.

Adviezen

Daarnaast krijgt Geerlings ook dit jaar nog zijn volledige salaris inclusief premies doorbetaald, tot aankomende maandag, zo bevestigt woordvoerster Jolien Verweij van MC Haaglanden tegenover RTL Nieuws. De totale bezoldiging na vertrek loopt daarmee op tot ruim 260.000 euro. Volgens de woordvoerster geeft Geerlings onder meer "adviezen over de kwaliteit van zorg". MC Haaglanden realiseerde vorig jaar blijkens het jaarverslag een positief resultaat van 9,8 miljoen euro op een omzet van 298 miljoen.

Omzeilen

Op grond van de Wet Normering Topinkomens (WNT) in 2013 mogen publieke instellingen als ziekenhuizen topfunctionarissen een afkoopsom van maximaal 75.000 euro betalen. Oude arbeidscontracten kunnen onder een overgangsregeling vallen. Daarnaast blijken verschillende instellingen de nieuwe regels te omzeilen door oud-bestuurders als ‘adviseur’ in te huren. Officieel gezien is er dan geen sprake is van een ontslagvergoeding. Voorbeelden hiervan zijn de regeling die Pleyade trof met Piet Hein Jonkergouw. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) betaalde eerder al bijna drie ton voor advieswerk aan oud-bestuurder Frans Jaspers.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top