ACTUEEL

Zuid-Korea isoleert dorp uit angst om MERS

Een Zuid-Koreaans dorp met 73 huizen is afgesneden van de buitenwereld. De autoriteiten isoleren het dorp om verspreiding van het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) tegen te gaan.

Alle wegen naar Jangdeok zijn geblokkeerd en twintig gezondheidswerkers in speciale beschermende kleding gaan twee keer per dag langs de deuren om de temperatuur van de bewoners op te nemen. Toch is het dorp niet het belangrijkste besmettingspunt van de ziekte, die inmiddels aan tien mensen het leven heeft gekost. Slechts van een dorpeling is bekend dat hij is besmet met MERS. De maatregel tekent vooral de extreme maatregelen die Zuid-Korea neemt om de verspreiding van de ziekte tot staan te brengen.

Zo werd donderdag ook een ziekenhuis gesloten en alle medewerkers, patiënten en bezoekers zijn in quarantaine gezet. In totaal zitten nu 3800 mensen in dergelijke isolatie, meldt CNN.

De oorzaak van de verspreiding ligt onder meer in het zorgsysteem van het land. Zo is het heel gebruikelijk dat patiënten dagenlang in het ziekenhuis moeten wachten totdat er een bed vrijkomt. De veertiende persoon bij wie MERS werd vastgesteld, zat eerst 2,5 dag in de wachtkamer, waar in de tussentijd honderden anderen passeerden.
Daarnaast is het in Zuid-Korea heel normaal dat familieleden langdurig zieken bezoeken en feitelijk de zorg op zich nemen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft beloofd maatregelen te nemen tegen de bottleneck van volle wachtkamers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top