ACTUEEL

'ICT-verandering vergt investering in menselijk kapitaal'

VIDEO - E-health betekent op dit moment nog niet heel veel voor de ziekenhuizen, maar de veranderingen die op ons afkomen zijn groot en komen heel snel. Dat stelt Albert Arp, bestuurder van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk in gesprek met Skipr.

 Volgens Arp moeten de ziekenhuizen in Nederland daarom investeren in platformen om te zorgen dat we met die veranderingen mee kunnen gaan."Want daar ligt wel echt een kans om de zorg nog beter te maken (…) en uiteindelijk de betaalbaarheid ook te beïnvloeden. Technologie gaat uiteindelijk ook de kosten drukken."

Menselijk kapitaal

Maar er zijn niet alleen investeringen in de ICT nodig. Daarbij komt een “fors programma” om zowel de patienten als de werknemers digitaal vaardig te maken. Arp: “De digitalisering zet enorm door in onze samenleving, dus dat helpt wel een beetje, maar je hebt in een ziekenhuis te maken met grote populaties van patiënten waarvan 60 procent toch ouder is dan 65 jaar, maar ook gewoon mijn eigen mensen, ons eigen menselijk kapitaal. De dokters, de verpleging. (…) Daar moet je een plan voor hebben en een planning, maar vooral ook zorgen dat je in de goede dingen investeert. Wat we te veel gezien hebben is dat we hebben geïnvesteerd in een aantal oplossingen die na drie jaar uiteindelijk geen oplossing bleken.

Bekijk hier het hele interview met Albert Arp vanaf Het Congrestival 2015. Hierin vertelt hij ook welke maatregelen het St. Jansdal ziekenhuis heeft genomen om het ziekenhuis toekomstbestendig te maken op ICT gebied.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ward cottaar

15 juni 2015

Mee eens.

Op academisch niveau hebben we die uitdaging, samen met het zorgveld, sinds 2010 opgepakt met de opleiding Klinische Informatica, zie www.tue.nl/ci

Top