ACTUEEL

Kamer wil aanpak problemen met serviceflats

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de toenemende problemen met serviceflats. Deze wooncomplexen voor ouderen zijn minder populair dan voorheen en raken door leegstand en slecht onderhoud langzaam in verval. Overgebleven bewoners of nabestaanden zitten vaak met torenhoge servicekosten opgescheept en raken het huis niet kwijt.

PvdA, SP, CDA en 50PLUS vinden dat minister Stef Blok (Wonen) een actievere rol moet spelen om de situatie op te lossen. Ze wijzen op het schimmige spel dat vaak ontstaat tussen overgebleven huiseigenaren, wooncorporaties en vastgoedbedrijven. Deze grote partijen laten de leegstand soms bewust oplopen of zetten de bejaarde bewoners bijvoorbeeld onder druk om hun huis voor een prikkie te verkopen. De VVD vindt ook dat de ingewikkelde puzzel moet worden opgelost, maar wil voorkomen dat de overheid hiervoor verantwoordelijk wordt.

De Kamer wijst erop dat in de toekomst erg veel woningen voor senioren nodig zijn, ook omdat het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. De wooncomplexen - zelfstandige huur- en koopwoningen waar extra service wordt geleverd - zouden hier juist goed voor zijn.

Aanjaagteam

Blok erkende de aangrijpende situatie waar veel mensen op hun oude dag nog mee worden geconfronteerd. Hij wees er echter op dat hij het ingewikkelde proces niet kan oplossen, maar wel zo veel mogelijk wil begeleiden. Hij heeft een aanjaagteam ingesteld dat probeert te bemiddelen op plekken waar het misloopt. Ook zouden gemeenten alert moeten zijn op mogelijke problemen en kunnen ingrijpen, vindt hij. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top