ACTUEEL

Aanwijzing moest toezicht Winnersway beteugelen

  • Onbekend
  • 5 oktober 2009
  • 2414 keer gelezen
  • 1 reactie

Oud-directeur Jan Piet van Winnersway Verslavingszorg in Leiden heeft staatssecretaris Jet Bussemaker verzocht om met een aanwijzing de raad van toezicht van de verslavingsopvang tot aftreden te dwingen. Mocht de raad van toezicht toch aanblijven, dan zou Piet zelf opstappen. Dat blijkt uit een persverklaring van Piet in reactie op zijn non actiefstelling door Winnersway.

Piet op non-actief

Winnersway heeft op 30 september bekend gemaakt dat Piet per direct van zijn interim-functie is ontheven. Volgens Winnersway was het niet meer verantwoord om Piet de functie te laten uitoefenen. Er zouden verschillende reglementen zijn overtreden, waardoor er geen verantwoordelijk bestuur meer zou worden gepleegd. Piet erkent dat hij de laatste tijd slecht met de raad van toezicht communiceerde. “Dat deed ik namelijk niet meer, nadat bleek dat zij ten koste van het voortbestaan van Winnersway wilde blijven zitten. Na vijf maanden overleg over hun onmogelijke positie heb ik een punt gezet achter deze oeverloze discussie. Dan maar forceren: zij eruit of ik weg.”

Banden breken

In zijn persverklaring stelt Piet dat hij naar aanleiding van de rapporten van het zorgkantoor en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alle banden met pinksterkerk OCN wilde verbreken. Piet: “Dat betekende: alle financiële banden, alle personele banden, en het terugtreden van de gehele raad van toezicht. Waarom de raad van toezicht: omdat de leden daarvan waren benoemd op basis van statuten waarin het lidmaatschap van OCN vereist was. Omdat wettelijk en volgens de Good Governance Code voor de Zorg leden van de raad van toezicht volstrekt onafhankelijk moeten zijn, ook ten opzichte van elkaar, vond en vind ik dat aftreden noodzakelijk was.”

Incassobureau naar OCN

De voorzitter van de raad van toezicht is weliswaar opgestapt, maar de overige leden zijn blijven zitten. Onacceptabel vindt Piet. Sinds 2008 betaalt OCN geen huur meer voor de kerkruimte, die OCN van Winnersway huurt. De totale huurschuld is opgelopen tot  47.000 euro in het voorjaar van 2009. Het faillissement van de Stichting Winnersway Werkprojecten heeft Winnersway Verslavingszorg ongeveer 60.000 euro gekost. Ondertussen heeft Winnersway in 2008 zo’n 100.000 euro aan OCN overgeboekt. Dit onder de noemers giften, detacheringskosten en inkoop geestelijke zorg. Piet was voornemens een incassobureau op OCN af te sturen als de kerk niet snel zou terugbetalen. Daarnaast wilde hij de kerkruimte per 1 november laten ontruimen.

Zwijgverbod

Piet stelt dat hij van Winnersway niet meer met het Leidsch Dagblad mocht praten noch verantwoording mocht afleggen op de open dag van Winnersway. Piet in zijn verklaring: “Als de raad van toezicht stelt dat ze wel degelijk onafhankelijk is, vraag ik mij af waarom ik bij mijn aanstelling als directeur een intentieverklaring moest tekenen waarin ik moest beloven geen negatieve dingen te zeggen over OCN en over de internationale bediening van meneer Agtereek, de bediening waar OCN onder valt en waar wellicht ook nu weer het zorggeld naar toe is verhuisd. Onafhankelijk? Waarom dan zo’n zwijgverbod over OCN?”

'OCN stuurt aan op faillissement'

Piet vermoedt dat OCN aanstuurt op een faillissement van Winnersway om op een andere manier opnieuw te beginnen. Dit zou al vaker zijn gebeurd. Piet is niet verbaasd over de verwijten die Winnersway richting Piet uit. “Het is de OCN filosofie van nu al jaren oud: iedereen is fout, iedereen heeft het mis, iedereen is tegen OCN, maar wij, OCN, heeft gelijk. Want ‘we voeren een geestelijke strijd’.” Piet stelt dat het niets met een geestelijke strijd te maken heeft, maar met fatsoenlijk en zorgvuldig bestuur.  Piet denkt dat zonder bemoeienis van OCN Winnersway alle kans heeft om een goede doorstart te maken.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

12 december 2009

Leidsch Dagblad 09-12-2009VORDERING OP WINNERSWAY DREIGTRIJK LONKT NAAR GELD OPVANGDoor Silvan Schoonhoven

LEIDEN – De Leidse verslaafdenopvang Winnresway, die op last van de staatssecretaris is gesloten, moet mogelijk het onterecht ontvangen gemeenschapsgeld terugbetalen.

Een woordvoerster van het Leidse zorgkantoor kan nog niet zeggen om hoeveel geld het zou gaan bij een eventuele terugvordering op het omstreden afkickcentrum aan de Turlooislaan. „We moeten eerst de eindafrekening opstellen.”Winnersway ontving via het zorgkantoor dit jaar 1,1 miljoen euro uit de pot voor bijzondere zorg (Awbz). Een deel daarvan is doorgesluisd naar het aan de opvang gelieerde kerkgenootschap OCN in plaats van dat het aan de verslaafdenzorg werd besteed. Voormalig directeur Jan Piet stelde dat er in totaal ruim twee ton naar de kerk verdween onder noemers als ‘inkoop geestelijke zorg’, ‘detachering’ en ‘giften’.Het zorgkantoor heeft het contract voor dit jaar en het volgend jaar ontbonden, zodat Winnersway inmiddels geen gemeenschapsgeld meer ontvangt. De staatssecretaris heeft de wettelijke erkenning van de opvang ingetrokken. Winnersway zelf heeft tot het laatste moment volgehouden dat het snel aan de eisen zou voldoen. De opvang balanceert echter op de rand van faillissement en heeft inmiddels helemaal geen inkomsten meer, „Wij zijn niet op de hoogte van een eventuele doorstart van Winnersway”, zegt een woordvoerster van het zorgkantoor. „We zullen dat ook niet stimuleren.”VERSLAAFDEN ONDERDAK

De omstreden opvang is inmiddels gesloten, zoals staatssecretaris Bussemaker had bevolen nadat duidelijk werd dat de kwaliteit zwaar onder de maat was. De zeventien klanten van verslaafdenopvang Winnersway zijn daar weg en ze hebben elders onderdak gevonden. De gasten zijn ondergebracht bij ondermeer de crisisopvang van daklozenopvang De Binnenvest en bij de Katwijkse stichting Zout. Voormalige Winnersway-gasten melden dat de leiding nog contact met hen zoekt, onder meer met het aanbod om ‘hun financiële zaken te regelen.’ Gasten krijgen te horen dat de negatieve publiciteit rond Winnersway het werk is van ‘de duivel’.

Top