ACTUEEL

'Wachttijden jeugdpsychiatrie lopen op'

Kinderen staan maanden en soms wel een jaar op een wachtlijst voordat ze bij een instelling voor jeugdpsychiatrie terecht kunnen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorig vast dat de normen voor wachttijden werden overschreden. Uit een rondgang van Nieuwsuur langs zorgaanbieders in de jeugdpsychiatrie blijkt dat de wachttijden oplopen.

Sinds dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Toen de zorgverzekeraars de jeugdhulp nog betaalden, lag wettelijk vast wat voor wachttijden acceptabel waren. Nu gelden die normen niet meer en mogen gemeenten zelf bepalen welke wachttijden zij acceptabel vinden.

Met deze verschuiving van verantwoordelijkheid  valt de jeugdzorg ook niet meer onder het toezicht van de NZa. Er is verder geen enkel landelijk toezicht op de wachttijden. Noch de NZa, noch de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, noch de Inspectie voor de Gezondheidszorg, noch de Inspectie voor de Jeugdzorg, noch het ministerie van Volksgezondheid volgt de ontwikkelingen.

In een reactie zegt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gemeenten de wachtlijsten ongewenst vinden en doen wat zij kunnen om ze zo snel mogelijk te laten verdwijnen of verkorten. Meer geld is er echter niet. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zegt in een reactie tegenover Nieuwsuur: "Op basis van deze signalen ga ik met de VNG in gesprek om na te gaan of er meer signalen zijn en welke actie wordt ondernomen om te zorgen dat deze kinderen passende hulp krijgen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gerda van Lieburg van

15 juni 2015

Ik kan me de tijd nog herinneren dat er in het UCKJP keihard gewerkt is om de wachtlijsten tot een minimum te beperken in tijd. Dat was ook gelukt. Doodzonde dat er nu opnieuw dergelijke wachtperiodes ontstaan, terwijl het vaak kinderen en jongeren betreft met ernstige problematiek. In de somatiek laat je zieke kinderen ook niet wachten!! Wat is het verschil????

Top