ACTUEEL

Nederlanders weten weinig over reanimatie

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat hij of zij moet doen als iemand een hartstilstand krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Ook zou 76 procent van de ondervraagden onvoldoende kennis hebben over het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). Volgens het Rode Kruis is voldoende kennis over reanimatie en AED van levensbelang, omdat het de overlevingskans tot 50 procent verhoogt. "Snel reanimeren en vooral snel een schok geven om het hart weer normaal te laten kloppen kan het verschil maken tussen overleven of overlijden", zegt dr. Michael Kuiper, voorzitter wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad.

Uit het onderzoek van het Rode Kruis kwam verder naar voren dat 29 procent van de Nederlanders bereid is om reanimatie toe te passen. Bijna de helft van deze mensen doet dit alleen als er verder niemand in de buurt is die dit kan doen.

Tijdens de Rode Kruisweek, die duurt van 14 tot 20 juni, wordt in het hele land gecollecteerd. Een deel van dit geld gaat naar reanimatiecursussen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top