ACTUEEL

Huisartsenpost heeft veel werk aan kind met koorts

Ruim eenvijfde van de bezoeken aan de huisartsenpost heeft te maken met kinderen. In bijna eenderde van de gevallen bellen ouders onder meer vanwege koorts. Huisartsen schrijven vervolgens bij één op de vier kinderen antibiotica voor.

Dit meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde, op basis van een observationele studie die Eefje de Bont en collega’s van de Universiteit Maastricht hebben uitgevoerd bij de huisartsenpost in Heerlen, één van de grotere posten in Nederland.

De onderzoekers noteerden bij alle ruim 17 duizend contacten over kinderen of er sprake was van koorts. Dat bleek bij ruim vijfduizend kinderen inderdaad het geval. Meer dan de helft kon na geruststelling naar huis, een kwart kreeg antibiotica, 8 procent werd verwezen naar de kinderarts. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar werden doorverwezen.

Betere instrumenten

Volgens de onderzoekers is er nog ruimte voor een vermindering van het aantal consulten en van het aantal antibioticavoorschriften. Wel erkennen ze dat het lastig kan zijn om het onderscheid te maken tussen onschuldige koorts en een ernstige infectie. Daarvoor zouden betere instrumenten moeten worden ontwikkeld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top