ACTUEEL

Minder doden door bevolkingsonderzoeken

Bevolkingsonderzoeken naar kanker hebben effect. Afgelopen 25 jaar halveerde het aantal vrouwen dat overleed aan baarmoederhalskanker en daalde het aantal doden door borstkanker met 30 procent.

Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. Schippers liet onderzoek doen naar het tijdig opsporen van ziektes in Nederland. Vergeleken met andere landen doet Nederland het goed op het gebied van ziektepreventie: ziektes worden hier snel opgespoord en de ziektekosten blijven beperkt.

Door de hielprik worden elk jaar bij zo'n 180 pasgeboren baby's zeldzame aandoeningen opgespoord. Medicijnen of een dieet kunnen onherstelbare schade voorkomen omdat de ziekte op tijd wordt gesignaleerd. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

17 juni 2015

Het is heel interessant je bij elk onderzoek, bij elke publicatie af te vragen wat het belang van de schrijver is. Moeten de bevolkingsonderzoeken opnieuw gepromoot nu ze door enkele berichten over de wens en het nut ervan in een wat twijfelachtiger daglicht staan? Hier zie ik bijv. staan dat de afgelopen 25 jaar het aantal vrouwen dat overleed aan baarmoederhalskanker is gehalveerd. De suggestie wordt gewekt dat dit te danken is aan bevolkingsonderzoek. Maar wat te denken van het aandeel van de verbeterde behandelmethodes? Zou het zonder bevolkingsonderzoek niet ook zijn gehalveerd? Ik zet ??? bij elke publicatie. "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt!"

Top