ACTUEEL

Te weinig kennis van vrouwelijk lichaam

Artsen hebben te weinig kennis over de gezondheidsverschillen tussen man en vrouw. Dat leidt tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten. Dat staat in de Kennisagenda die minister Schippers dinsdag aangeboden krijgt, zo meldt de NOS.

De Kennisagenda brengt voor het eerst in kaart wat er bekend is over man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg. Het is een initiatief van de Alliantie Gender en Gezondheid, die vorig jaar werd opgericht door het vrouwennetwerk WOMEN Inc. ZonMW, een instituut dat onderzoek in de gezondheidszorg stimuleert en financiert, heeft samen met een groep experts de Kennisagenda opgesteld. Ook het ministerie van OCW steunt het project.

De cijfers komen van onder meer het CBS, het Nationaal Kompas Volksgezondheid en de Emancipatiemonitor 2014.

- Vrouwen leven 3,6 jaar langer dan mannen, zijn ruim de helft minder vaak verslaafd aan middelen en overlijden ongeveer een kwart minder vaak aan kanker.

- De gezonde levensverwachting van vrouwen is ruim een jaar korter dan die van mannen.

- Vrouwen krijgen ruim zes jaar eerder dan mannen chronische ziekten en ervaren een half jaar eerder dan mannen lichamelijke beperkingen.

- Als de cijfers voor zwangerschap en bevalling gecorrigeerd worden, is het aantal ziekenhuisopnamen van vrouwen tien procent hoger.

- Vrouwen gaan veel vaker naar de huisarts en slikken veel meer medicijnen. Die medicijnen zijn doorgaans getest op gezonde mannen. Dat leidt tot meer bijwerkingen bij vrouwen.

- Vrouwen hebben een hoger ziekteverzuim en zijn vaker arbeidsongeschikt.

- Ook allerlei psychische stoornissen komen bij vrouwen ongeveer de helft meer voor.

- Vrouwen hebben vaker een langdurige aandoening en vaker een beperking bij horen, zien of bewegen.

- Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten dan mannen (240,8 vrouwen tegen 217,6 mannen per 100.000 inwoners).

- Vrouwen hebben meer dan twee keer zo vaak last van migraine of ernstige hoofdpijn, vaker van hoge bloeddruk en veel vaker last van slijtage aan knieën of heupen. 

- Vrouwen hebben ruim vijf keer vaker te maken gehad met geweld door hun (ex-)partner (11,8 procent van de vrouwen tegen 2,3 van de mannen) en zijn twee keer zo vaak slachtoffer geweest van seksuele delicten.

Van de totale zorguitgaven wordt 55,2 procent aan vrouwen besteed. WOMEN Inc wil dat er een Nationaal Programma Gender en Gezondheid komt. Dat programma moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de bestaande kennis over gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen toegepast wordt door artsen. Onderzoek moet leiden tot meer kennis over die gezondheidsverschillen, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top