HRM

'Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris'

'Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris'

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het HagaZiekenhuis een verpleegkundige onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens verlof moet uitbetalen met terugwerkende kracht tot vijf jaar. Volgens NU'91 kan de uitspraak grote financiële consequenties hebben voor andere zorginstellingen.

Eerder bepaalde het Europese Hof van Justitie al dat werkgevers een gemiddelde ORT tijdens vakantie en verlof moeten betalen aan de werknemer, omdat het als onderdeel van het salaris moet worden gezien. De raad van bestuur van het HagaZiekenhuis had een verzoek tot uitbetaling van ORT tijdens verlof afgewezen. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen NU'91 spande een rechtszaak aan samen met een lid dat als verpleegkundige werkt in het Haagse ziekenhuis. De rechtbank in Den Haag heeft NU’91 in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet werknemers ORT tijdens verlof uitbetalen, tot vijf jaar terug.

"Deze uitspraak is goed nieuws voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die in onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen", stelt NU'91. De uitspraken van het Europese Hof en van de rechtbank Den Haag maken duidelijk dat er over het verleden ook ORT tijdens vakantie- en verlofuren betaald dient te worden. NU’91 gaat haar leden ondersteunen om eventuele ORT met terugwerkende kracht aan te vragen. "Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn hun verpleegkundigen zeker tientallen miljoenen euro's aan onregelmatigheidstoeslagen verschuldigd", stelt NU'91.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top