Finance

Schippers maakt zieke interessanter voor zorgverzekeraar

Het wordt voor zorgverzekeraars aantrekkelijker om chronisch zieken als klant te hebben. Vanaf volgend jaar krijgen de verzekeraars meer geld van de overheid voor de mensen in hun bestand die veel zorg nodig hebben.

Een zorgverzekeraar met veel jonge, gezonde verzekerden ontvangt dan minder geld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Schippers wil dat de verzekeraars beter kijken wat de beste zorg is voor mensen met langdurige gezondheidsproblemen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe afspraken met zorgaanbieders te maken om zorg beter af te stemmen op de patiënt. Het gaat om ruim 4 miljoen mensen. Schippers verwacht dat de zorgkosten omlaag kunnen als ook voor deze groep tegen een scherpe prijs goede zorg wordt ingekocht. Dat voordeel kunnen de verzekeraars teruggeven aan de premiebetalers, aldus de minister.

Het is een nieuw voorstel waarmee Schippers de stijgende zorgkosten in de hand wil houden en toch betere zorg wil leveren. Een eerder plan sneuvelde eind vorig jaar onverwacht in de Eerste Kamer. Drie PvdA-senatoren keerden zich toen tegen het voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarbij alleen behandelingen werden vergoed door specialisten met wie zij een contract hadden.

Het plan had 1 miljard euro moeten opbrengen. Dat bedrag wil de minister nu alsnog binnenhalen, onder meer door de zogeheten risicoverevening aan te passen waarbij zorgverzekeraars worden gecompenseerd als ze in verhouding veel ongezonde verzekerden hebben. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top