ACTUEEL

Zes maanden voorwaardelijk voor Jansen Steur

Ex-neuroloog Ernst Jansen krijgt zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Dat is het oordeel van de rechter in hoger beroep in deze langslepende zaak. Hiermee wordt een dikke streep gehaald door de uitspraak in eerste aanleg. Toen werd Jansen tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank acht in hoger beroep niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde bij meerdere van zijn patiënten.

Jansen is opgelucht met deze uitspraak, laat zijn advocaat Peter Plasman weten. "Deze zaak heeft zwaar op hem gedrukt." Jansen heeft volgens zijn advocaat altijd toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar niet opzettelijk. "Hij heeft zich die fouten heel erg aangetrokken."

Hoger beroep

De rechtbank in Almelo oordeelde begin vorig jaar dat wel bewezen is dat de voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente opzettelijk verkeerde diagnoses had gesteld, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten en dat hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Zowel Jansen als het OM ging destijds in hoger beroep tegen deze uitspraak.

De medische missers van Jansen dateren van eind jaren negentig. Hij vertelde meerdere patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef ze zware medicatie voor. Het bewijs voor die ziektes was echter flinterdun of zelfs niet aanwezig. Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon de rechtbank dat niet meer toetsen.

Boos

Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, is teleurgesteld en zelfs boos over de uitspraak. "Hier ben ik altijd bang voor geweest. Het OM heeft jarenlang stilgezeten na mijn aangifte in 2007 en is nu keihard afgestraft. Het ziekenhuis van Jansen heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu beloond."

Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep opnieuw zes jaar cel geëist en overweegt in cassatie te gaan.

De strafzaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top