ACTUEEL

CZ-topman ziet vraaggestuurde toekomst voor Zeeuwse zorg

De Zeeuwse ziekenhuizen blijven. Maar niet op alle locaties zullen alle specialisaties te vinden zijn. Sterker nog, voor bijzonder specialistische ingrepen als een open hartoperatie of een slokdarmkankeroperatie moeten patiënten de provincie uit. Dit liet Wim van der Meeren, voorzitter raad van bestuur van CZ Zorgverzekeringen weten op het symposium 'Zeeuwse zorg van morgen'.

Van der Meeren wilde niet vooruitlopen op een rapport met een toekomstvisie op (ziekenhuis)zorg in Zeeland dat begin juli aan minister Schippers wordt aangeboden. Maar hij wilde graag een aantal misverstanden en vrees wegnemen, meldt de PZC.

Vraaggestuurde zorg

Zo gaan het Sint Antoniusziekenhuis in Oostburg en de polikliniek in Hulst, beide onderdeel van Zorgsaam, niet dicht. "We willen juist toe naar vraaggestuurde zorg; het gat tussen eerste- en tweedelijnszorg verkleinen. Specialisten kunnen voor bepaalde ingrepen naar mensen toekomen", verduidelijkte de CZ-topman.

Ook blijft het voor Zeeuwse patiënten mogelijk om specialisten in Belgische ziekenhuizen te bezoeken. CZ wil verzekerden die graag naar België willen niet wegjagen. Maar de zorgverzekeraar blijft wel kritisch naar ziekenhuisbezoek over de grens kijken, omdat de zuiderburen kwistiger zijn met medicijngebruik en sneller medisch ingrijpen. "Een cliënt met rugpijn krijgt in België direct een herniaoperatie, terwijl we in Nederland vinden dat rust vaak beter helpt." Nederlandse zorgverleners kunnen van Belgen weer leren dat ze klantgerichter en gewoon aardiger moeten zijn voor hun cliënten, voegde Van der Meeren er aan toe.

Maatregelen

De zorg in Zeeland is of wordt niet slechter dan elders, betoogde de CZ-topman. Maar om de kwaliteit te verbeteren en de kosten te drukken, is een aantal maatregelen nodig. Zeeuwse ziekenhuizen moeten nu echt gaan samenwerken. Slecht bestuur van de ziekenhuizen is één van de oorzaken van de nijpende financiële situatie, maar de problemen zijn oplosbaar, oreerde Van der Meeren. De Zeeuwse ziekenhuizen moeten - met andere zorgverleners - bekijken welke specialisatie het best op een locatie kan worden uitgevoerd. Ze moeten het ‘overkantdenken’ laten varen en verder durven kijken dan de eigen instelling. Om cliënten in de hele provincie te helpen, kan een reizend team specialsten goede diensten bewijzen, verwacht Van der Meeren.

---

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de PZC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top