Finance

Gemeenten hebben geen zicht op uitgaven zorgaanbieders

Gemeenten hebben nog nauwelijks declaraties binnengekregen van gecontracteerde zorgaanbieders in het sociaal domein. Daardoor hebben ze geen idee of ze met hun budget uitkomen of niet, schrijft Binnenland Bestuur (BB).

Volgens het Nederlands Adviesbureau Risicomanagement (NAR) zijn zorgaanbieders nog niet in staat om nota's te sturen. Doordat de gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor de zorg, hebben grote aanbieders met veel verschillende partijen te maken. Daardoor zijn ze veel extra tijd kwijt aan het factureren. Kleine aanbieders missen de professionaliteit om hun facturatiesysteem aan te passen. De nota’s stapelen zich daardoor op.

Nagenoeg alle gemeenten hebben voorschotten uitgedeeld aan gecontracteerde zorgaanbieders. Hierdoor zijn klachten zoals die zich bij de persoonsgebonden budgetten (pgb) voordeden uitgebleven. De NAR heeft de indruk dat gemeenten de administratieve systemen nu redelijk op orde hebben, maar aanbieders nog niet. Met als gevolg dat niemand weet hoe de zaken ervoor staan, aldus BB.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top