ACTUEEL

Scheper geeft uitleg over maagverkleiningsoperaties

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen komt dinsdag 6 oktober met de resultaten van een onderzoek naar fouten bij maagverkleiningsoperaties naar buiten. In april 2009 bleek dat tenminste zes mensen na een dergelijke operatie  zijn overleden en dat verschillende patiënten ernstige klachten hadden na de operatie.

Chirurg berispt in Duitsland

De maagverkleiningsoperaties zouden allen zijn uitgevoerd door de 54-jarige chirurg Nick Reijnen. Reijnen had al eerder in Duitse ziekenhuizen fouten gemaakt. De chirurg liep daar zelfs een veroordeling voor dood door schuld op, nadat hij een operatiedoek in de buik van een patiënt had laten zitten. De man overleed aan die complicatie.

Geen actie van bestuur

De raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis hoorde in 2005 van die veroordeling, maar kwam niet in actie tegen de chirurg. Dit voorjaar is een onderzoek ingesteld, nadat een nabestaande de publiciteit zocht. De chirurg is sindsdien op non-actief gesteld.

Vervolging door OM

Het Openbaar Ministerie wacht op de uitkomst van het onderzoek en besluit daarna of er strafvervolging wordt ingesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangekondigd ook met een onderzoek te starten, evenals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Eerder heeft de raad een soortgelijk onderzoek in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen gedaan, waar teveel hartpatiënten overleden en in het Twenteborgziekenhuis in Almelo, waar een vrouw overleed na een explosie in een operatiekamer.

Uitkomsten onderzoek

De onderzoekscommissie, de raad van bestuur en het bestuur van de vereniging medische staf van het Scheper Ziekenhuis geven dinsdag rond het middaguur openheid van zaken over de uitkomsten van het onderzoek en de maatregelen die genomen zullen worden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top