Tech

'e-Health moet humaniseren'

Technologie is de zorg is nog te vaak een speeltje van experts, zorgverleners of de industrie. Bij het inzetten van zorgtechnologie wordt vaak voorbij gegaan aan de wensen en mogelijkheden van de gebruikers zelf. Dat stelt Lisette van Gemert-Pijnen die als hoogleraar Persuasive Health Technology op 25 juni haar oratie houdt op de Universiteit Twente.

“Vaak wordt een technologie bedacht door experts, zorgverleners of de industrie”, aldus Van Gemert. “De gebruiker wordt hier niet in betrokken. Er wordt niet vooraf getest en ook niet nadien op goede wijze geëvalueerd.”

Verleiden

Van Gemert maakt zich daarom sterk voor grotere gebruikersgerichtheid en het verleiden via gezondheidstechnologie, een strategie die ook wel wordt aangeduid als persuasive technology.  “In ons model, waarin juist de gebruiker centraal staat, maken wij gebruik van persuasieve strategieën die zowel patiënten als zorgverleners kunnen ondersteunen. Hierbij moet je denken aan technieken die de technologie aantrekkelijk en gebruikersgericht maken. Soms verschijnt informatie voor patiënten in onleesbare grafieken. Wij onderzoeken hoe je informatie bijvoorbeeld beter kan visualiseren.”

Platform

Als onderdeel van haar leerstoel probeert Van Gemert een uniek technologisch-psychologisch profiel neer te zetten. Dit profiel moet helpen bij het vormgeven van de nieuwe generatie technologie. “Ons Center voor eHealth & Wellbeing Research biedt een platform voor samenwerking met partners, binnen en buiten de UT, en voor valorisatie van het onderzoek. Met dit centrum creëren wij synergie door verbindingen te leggen, verbindingen over de grenzen van disciplines is ook de kerngedachte van mijn pleidooi.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top