Finance

'Politiek heeft amper inzicht in zorgkosten'

De Tweede Kamer heeft nauwelijks zicht op de ontwikkeling van de zorgkosten, en het is maar de vraag of minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat wel heeft. Dat zou blijken uit een onderzoek naar het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid, volgens de Telegraaf.

Het ministerie claimt regelmatig dat het Schippers is gelukt om de trend van stijgende zorgkosten te keren. Maar of dat zo is, is onbekend omdat goede informatie hierover ontbreekt, volgens het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Kamer, schrijft de krant. De Rekenkamer was recent ook kritisch.

Harde cijfers over de kosten van ziekenhuizen en psychiaters ontbreken. Ook staat nauwelijks in het jaarverslag of projecten die miljoenen euro’s kosten, wel resultaat hebben. Ramingen van uitgaven die eerder werden gegeven, blijken zelden te kloppen, volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. "En dat terwijl die de basis vormen waarop wij het kabinet moeten controleren."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

H hor

25 juni 2015

Als de tweede kamer en het ministerie onvoldoende inzicht hebben in de zorgkosten dan hebben ze ook onvoldoende inzicht in besparingsmogelijkheden. Als we alleen al het voorbeeld van het geïntegreerd medisch specialistisch zorgbedrijf bekijken. Daar hebben ziekenhuizen en maatschappen kapitalen uitgegeven aan extern fiscaal advies. Eigenlijk zonde van het geld, omdat de belastingdienst het zelf ook niet helemaal weet. Geld is uitgegeven dat eigenlijk gebruikt had moeten worden voor zorg. Voor dure kankermedicijnen hebben ziekenhuizen niet genoeg geld, maar wel voor duur fiscaal advies!

Top