ACTUEEL

ZN breekt lans voor uniforme uitkomstregistratie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft in een brief aan de Tweede Kamer gehamerd op het belang van uitkomstregistratie op basis van uniforme indicatoren. ZN pleit er daarbij voor om patiënten-ervaringen nadrukkelijk mee te nemen in de kwaliteitsregistraties.

Het registreren van uitkomsten en delen van deze informatie helpen volgens ZN de zorgprofessional om de zorg waar nodig te verbeteren. Daarnaast kunnen patiënten op basis van de informatie betere kiezen tussen zorgaanbieders en kunnen zorgverzekeraars doelmatig inkopen voor hun verzekerden.

Volgens ZN zijn er weliswaar stappen gezet bij het inzichtelijk maken van kwaliteit van zorg, maar er is volgens de brancheorganisatie nog een lange weg te gaan. Voor een groot deel van de zorg is nog veel kwaliteitsinformatie niet ontwikkeld of onzichtbaar, aldus ZN. ZN laat weten dat de zorgverzekeraars bereid zijn om koplopers in de zorg te steunen en anderen te stimuleren om niet achterop te raken. ZN vraagt het Zorginstituut hierbij zo nodig zijn doorzettingsmacht aan te wenden.

Uniform

Voor ZN zijn transparantie en administratieve lastenvermindering onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als alle partijen afspraken maken over hoe ze kwaliteit willen meten, kunnen alle partijen dezelfde kwaliteitsindicatoren gebruiken, aldus ZN. ZN pleit in zijn brief aan de Tweede Kamer daarom ook voor meer samenwerking, registratie aan de bron en het uniformeren van registratiesystemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top