ACTUEEL

Radboudumc start project afbouw antidepressiva

In Nederland gebruiken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Ongeveer 30 procent van de mensen die medicijnen tegen depressiviteit en angststoornissen krijgen, komt daar niet meer van af. Daarom gaat het Radboudumc programma’s ontwikkelen die de afbouw van antidepressiva moeten ondersteunen.

Het universitair medisch centrum zal tegelijkertijd onderzoek doen naar de effecten van die programma's. Het Radboud krijgt daarbij  financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, zo maakt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekend.

Antidepressiva worden niet altijd weloverwogen voorgeschreven en ook als er wel een goede indicatie voor het voorschrijven is, heeft het niet altijd het gewenste effect, stelt ZN. Het gebruik van antidepressiva gaat vaak gepaard met bijwerkingen, die ten koste gaan de kwaliteit van leven. De middelen worden naarmate het gebruik minder effectief en verminderen bij bijvoorbeeld het seksueel functioneren.

Hoewel NHG-standaarden aangeven dat bij depressie na 6 maanden en bij een angststoornis na 6- 12 maanden aan afbouw moet worden gedacht, leidt voorschrijven van antidepressiva in ongeveer 30 procent van de gevallen tot chronisch gebruik.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top