ACTUEEL

NZa onderzoekt nog twee ziekenhuizen om medicijnkosten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo in 2012 ten onrechte te hoge kosten voor dure medicijnen hebben opgegeven. Eerder nam de NZa ook al MC Haaglanden onder de loep.

Het onderzoek startte op 24 juni met onaangekondigde NZa-bezoeken, na aanwijzingen dat de instellingen mogelijk ten onrechte te hoge kosten voor medicijnen hebben opgegeven. Het opgeven van te hoge kosten voor medicijnen leidt tot onnodig hogere zorgkosten, die de consument vervolgens moet betalen in zijn premie voor de zorgverzekering en via de belastingen. Vorige week startte de NZa eenzelfde onderzoek bij MC Haaglanden in Den Haag. Vooralsnog is de indruk van de NZa dat dit een kwestie betreft die niet sectorbreed speelt.

Het ADRZ zegt in een korte verklaring geen aanwijzingen te hebben dat het ziekenhuis destijds bij de overheid te hoge kosten heeft opgegeven, maar verleent alle medewerking aan het onderzoek. Ook Viecuri zegt mee te werken en de resultaten van het onderzoek af te wachten.

Mochten de ziekenhuizen onjuiste informatie hebben gegeven, dan kan de NZa een aanwijzing geven of een last onder dwangsom of boete opleggen. Ook kan de NZa de informatie doorgeven aan andere toezichthouders zoals de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de NZa kan het nog maanden duren voordat het onderzoek is afgerond. De zorg aan patiënten gaat tijdens het onderzoek gewoon door.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top