ACTUEEL

'Moord op Borst was misschien te voorkomen'

Els Borst had misschien nog geleefd als de man die verdacht wordt van de moord een oude celstraf gewoon had uitgezeten. Dit zei Noelle Pieterse, de advocaat van de man in het tv-programma EenVandaag.

Uit een intern politiedocument, waarop het programma de hand heeft weten te leggen, blijkt dat politie, justitie en crisisdiensten de dreiging van Bart van U. langdurig hebben onderschat. De verdachte heeft in de periode rond de moord zich meerdere keren gemeld op een politiebureau om te worden opgepakt, omdat hij anders strafbare feiten zou gaan plegen. Hij moest nog een celstraf van drie jaar uitzitten, maar Justitie verzuimde hem die uit te laten zitten.

Hij meldde hij zich meerdere malen bij de politie, zonder te worden opgepakt. Uiteindelijk kwam Bart van U. begin 2015 in beeld als verdachte van de moord op oud-minister van Volksgezondheid Els Borst. Dat gebeurde nadat hij was aangehouden voor de moord op zijn zus en er een DNA-match bleek te zijn. Zijn advocaat is geschokt door de gang van zaken en noemt het een "pijnlijke opeenvolging van missers". Ze vraagt zich in EenVandaag af of de moord op Els Borst voorkomen had kunnen worden als Van U. zijn straf had uitgezeten.

Donderdag verschijnt het rapport van de commissie-Hoekstra, die onderzocht wat er is misgegaan rond Van U.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top