ACTUEEL

Aanpak verwarde mensen faalt

Politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Deze situatie moet zo snel mogelijk worden verbeterd.

De commissie-Hoekstra noemt dit de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus.

Het rapport wordt donderdag aangeboden aan de topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar. De top van het OM gaf in februari opdracht tot dit onderzoek.

Van U. zit sinds 12 januari vast voor het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst in februari vorig jaar. Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.

Van U. had zich meerdere keren bij de politie gemeld om een gevangenisstraf uit te zitten die hij eerder van het gerechtshof in Den Haag had gekregen voor verboden wapenbezit. Hoewel er een rechterlijk bevel tot gevangenneming was, belandde hij niet in de gevangenis.

DNA

Het onderzoek wijst uit dat de afname van DNA bij veroordeelden niet goed verloopt. Ook de uitvoering van bevelen van rechters hiertoe moet worden verbeterd. Verder moet er veel beter worden omgegaan met signalen over mensen die gevaarlijk zijn, omdat ze psychische problemen hebben. "Dit vraagt om een betere en onmiddellijke aanpak", benadrukt de commissie.

"Bij Bart van U. is geen DNA afgenomen, terwijl dat op grond van de huidige wet- en regelgeving wel had gemoeten", concluderen de onderzoekers. ,,Die regelgeving is ingewikkeld en beantwoordt door problemen in de uitvoering niet aan de doelstelling van de wet."

Deze situatie is onder meer het OM aan te rekenen, vindt de commissie. Het functioneren van het OM moet op dit gebied verbeteren. De commissie Hoekstra pleit daarom voor de afname van DNA als iemand wordt aangehouden. Nu gebeurt dat pas na een veroordeling. (ANP

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top