ACTUEEL

Excuses aan nabestaanden Els Borst

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, en korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie hebben de nabestaanden van oud-minister Els Borst en de nabestaanden van de zus van Bart van U., Loïs, hun verontschuldigingen en medeleven aangeboden. Ze reageerden hiermee op het onderzoek van de commissie-Hoekstra.

Bart van U. wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus. Van U. zit sinds 12 januari vast voor het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst in februari vorig jaar.

Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie, werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.

Tekortgeschoten

Volgens Van der Steur toont het rapport het falen aan van mensen en systemen bij politie en OM. Hij heeft verbetering toegezegd. "Het OM is tekortgeschoten", concludeert ook Bolhaar. "De constateringen raken ons intens." Bolhaar noemt de conclusies van de commissie indringend. Hij liet weten alles in het werk te stellen om de aanbevelingen over te nemen. Bolhaar had dinsdag al een persoonlijk gesprek met de nabestaanden van Loïs. Hij heeft dit als "een zeer indrukwekkende ontmoeting" ervaren, liet hij weten.

Een van de zaken waarvan Bolhaar erkent dat ze verkeerd zijn gegaan is dat het gerechtshof in 2012 wel een bevel tot gevangenneming van Van U. gaf, maar dat hieraan geen gevolg is gegeven. Van U. bleef daardoor op vrije voeten. Bolhaar benadrukt dat het glashelder is dat het OM rechterlijke beslissingen moet uitvoeren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top