HRM

MRI-scanners veroorzaken concentratieproblemen

Mensen die dagelijks met MRI-scanners werken kunnen last krijgen van concentratieproblemen. Dat komt door de sterke magneten in de apparaten, zo toont Lotte van Nierop aan. Op 25 juni promoveerde zij aan de Universiteit van Utrecht, op de werking van magnetische velden.

Het is al langer bekend dat ziekenhuispersoneel dat werkt met MRI-apparaten kunnen gaan lijden aan duizeligheid en misselijkheid. De magnetische velden hebben invloed op het evenwichtsorgaan. In haar promotieonderzoek toont Van Nierop aan dat ze ook inwerken op het geheugen en concentratievermogen, zo schrijft de Volkskrant.

Snelle bewegingen

Dat komt doordat de hele sterke magneten in de MRI-scanners de stroompjes tussen de hersendeeltjes verstoren. De promovenda ontdekte dat doordat zij proefpersonen opdrachten liet uitvoeren binnen en buiten het magneetveld van een scanner. De magnetische werking was het grootst als de proefpersonen snelle bewegingen maakten.

Stilliggen

De magneten in de ziekenhuizen worden steeds sterker om zo precies mogelijk te meten. De scanners staan ook continu aan, want opstarten kost soms enkele dagen. Hun negatieve invloed kan iets worden verminderd als personeel niet teveel beweegt in de buurt van de apparaten. Daarom hebben patiënten nauwelijks last van het effect. Zij moeten stilliggen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top