Tech

Sneltest ebola even goed als 'gewone test'

Er is een ebolatest op de markt waarmee snel kan worden vastgesteld of iemand besmet is met het virus. De test is even betrouwbaar als de methodes die nu gebruikt worden in klinieken, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard, een hulporganisatie en een kinderziekenhuis. Daarover bericht Harvard donderdag.

Hulpverleners kunnen met de test binnen minuten zien of iemand besmet is met ebola, terwijl ze met de huidige methoden soms dagen moeten wachten op testresultaten. Niet-besmette mensen die in een kliniek moeten blijven tot de resultaten er zijn kunnen daardoor in de tussentijd alsnog besmet raken. Met de nieuwe test kan bovendien eerder met de behandeling worden begonnen.

De sneltest is gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Corginex en is in februari door de wereldgezondheidsorganisatie WHO goedgekeurd. Harvard heeft de nieuwe test laten uitvoeren op ruim honderd patiënten. In een aantal gevallen werd het virus niet geregistreerd bij mensen die het wel hadden. Dat is bij de huidige test ook zo, aldus de onderzoekers.

Ebola heeft in West-Afrika tienduizenden levens geëist. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen sterk is gedaald, zijn er in de landen Guinee en Sierra Leone eind juni nog 24 nieuwe besmettingen gemeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top