ACTUEEL

'Drugsbeleid jonge veteranen moet worden aangepast'

Het zerotolerancebeleid dat het ministerie van Defensie hanteert voor het gebruik van drugs moet worden aangepast. Dat zegt de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen in het radioprogramma De Ochtend op NPO Radio 1.

Defensie ontslaat militairen per direct oneervol als blijkt dat zij drugs gebruiken. Dit beleid stamt uit de tijd van de dienstplicht, toen er nog geen grootschalige deelname was aan missies in het buitenland. Er zijn voorbeelden bekend van Afghanistan-veteranen die drugs gebruiken als uitvlucht. Reinier van Zutphen: "Als jonge mensen een zware missie hebben volbracht en ze komen in de problemen, heb dan aandacht voor die problemen in plaats van dat je zegt: je bent niet langer welkom. Probeer te achterhalen waar het bij veteranen om gaat, help ze van de drugs af en geeft ze een kans."

Volgens de Veteranenombudsman moet Defensie meer aandacht besteden aan nazorg. Slechts 40% van de nazorgformulieren die Defensie stuurt komt retour. Dat percentage moet omhoog. Het gaat om een lijst met vragen aan de militair over hoe het na de missie met hem of haar en het thuisfront gaat. “Defensie heeft zorgplicht en moet dus extra aandacht hebben voor de mensen die het formulier niet terug sturen, bijvoorbeeld omdat ze in de problemen zitten. Actief nazorg bieden, dus even een belletje als een formulier niet retour komt, ” aldus Van Zutphen in De Ochtend.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top