ACTUEEL

Veel zitten en liggen verkort leven ouderen

Ouderen in Nederland zitten of liggen overdag gemiddeld 10,3 uur. Degenen die het meest zitten en liggen, hebben grote kans om een paar jaar eerder te overlijden dan ouderen die meer bewegen. Dat blijkt volgens hoogleraar Gezond ouder worden van de Vrije Universiteit in Amsterdam, Marjolein Visser uit onderzoek dat zij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan.

Langdurig niet bewegen is volgens het onderzoek een mogelijke oorzaak van een hele lijst kwalen bij ouderen. Het wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met onder meer een hoger lichaamsgewicht, vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen, hogere cholesterol- en insulinewaarden, hoge bloeddruk, afname van de spierkracht en meer risico op kanker.

Volgens Visser is tv kijken de grote boosdoener bij dit zogenoemde sedentaire gedrag en zittend of liggend tv kijken zou dan ook aangepakt moeten worden. Dat kan zijn door minder lang tv te kijken of door bewegend te kijken. Verder behoren ouderen in de stad en zonder partner tot de minst beweeglijke senioren. Dat geldt ook voor ouderen met overgewicht, met een chronische ziekte of die niet goed kunnen lopen.

Tv kijken

Voor het onderzoek volgden wetenschappers 1278 mensen van tussen de 60 en 98 jaar oud. Van de tijd die zij stilzaten of -lagen besteedden zij 30 procent aan tv kijken, 16 procent aan lezen, 10 procent aan muziek luisteren en 9 procent aan computeren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top