Finance

'Prijsafspraken maken tegen dure medicijnen'

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, medisch specialisten en apothekers moeten een inkoopmacht creëren om dure en nieuwe medicijnen van geneesmiddelenfabrikanten goedkoper te maken. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de beschikbaarheid van medicijnen in de toekomst.

Ook de Nederlandse overheid zou op deze manier medicijnen kunnen inkopen en prijsafspraken maken, samen met andere Europese overheden. Volgens de NZa moet de overheid ook een wettelijke maximumprijs vaststellen voor alle dure medicijnen.

Bovendien zou de prijs van geneesmiddelen verlaagd moeten worden als de patiëntengroep toeneemt. "Nu betalen we dezelfde prijs, ook als middelen eerst voor honderd en daarna voor 10.000 patiënten gebruikt worden", stelt de toezichthouder.

Ook Europese regelgeving zou onder de loep genomen moeten worden. Enkele van deze regels lijken volgens de NZa onbedoelde neveneffecten te hebben die de prijzen van medicijnen opdrijven.

Dure medicijnen zijn straks waarschijnlijk niet meer voor iedereen verkrijgbaar. "Veel ziekenhuizen geven aan dat ze de geneesmiddelen straks niet meer kunnen betalen", aldus de zorgautoriteit.

Farmaceutische bedrijven wijzen er al langer dat zij hele hoge kosten moeten maken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Voordat een nieuw middel op de markt komt, gaat daar gemiddeld tien jaar onderzoek aan vooraf. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Armand Girbes

30 juni 2015

Zie ook ons opiniërend artikel in Trouw d.d. 10 juni j.l. hierover: Regels frustreren revolutie in farmacie. http://bit.ly/1GWECRq
De bijdrage van het vigerende systeem, van ontdekking tot registratie, aan het verhogen van de kosten van geneesmiddelen moet ons inziens onder de loep worden genomen met hernieuwde afwegingen, zeker in de nieuwe tijd van personalized targeted medicine.

Top