ACTUEEL

Scheper Ziekenhuis ontslaat chirurg Reijnen

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen ontslaat de omstreden chirurg Nick Reijnen. Dat heeft het ziekenhuisbestuur dinsdag 6 oktober tijdens een persconferentie over de fouten bij maagverkleiningsoperaties bekend gemaakt.

Reijnen op een eilandje

De chirurg was tot op heden op non-actief gesteld. De chirurg wordt door de onderzoekscommissie niet in staat geacht om nog maagoperaties uit te voeren. De commissie ziet ook geen reden om te geloven dat Reijnen in zoverre zal veranderen dat hij dit in de toekomst wel weer zal kunnen. Reijnen heeft volgens de onderzoekscommissie te veel ‘op zijn eentje gedraaid’. Hij is daardoor op een eiland komen te zitten. De commissie verwijt hem slechte communicatie met zowel patiënten als collega’s en slechte verslaglegging. Verschillende patiënten hebben een klacht ingediend bij de ombudsman over de manier waarop Reijnen hen behandelde. De chirurg zou wisselend en onvoorspelbaar hebben gehandeld, hield zich niet aan behandelprotocollen, was slordig en gedroeg zich variërend van joviaal tot kribbig.

Verwijdering uit register

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat Reijnen nooit meer mag werken. Reijnen kan zich vrijwillig laten verwijderen uit het register, anders zal de IGZ dit afdwingen via het medisch tuchtcollege.

Onevenredig veel complicaties

Het aantal complicaties dat is opgetreden bij de maagverkleiningsoperaties van Reijnen is volgens de commissie onevenredig hoog. De voorzitter van de onderzoekscommissie, Jan Willem Greve, merkt hierbij op dat de complicaties gelden voor de complexere operaties. Maagbandoperaties zijn wel succesvol uitgevoerd. Bij vijf van de zeven sterfgevallen was er sprake van naadlekkages. Er zijn twee patiënten overleden door technische fouten.

Bestuur blijft aan

Maarten Rutgers, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, zegt geen conclusies aan het onderzoek te verbinden voor het bestuur. Maar het ziekenhuisbestuur had de complicaties wel eerder moeten opmerken, stelt hij. Rutgers verwacht op termijn weer bariatrische ingrepen te zullen verrichten. Hiervoor zal overleg met de IGZ plaatsvinden. Het ziekenhuis heeft verschillende maatregelen getroffen om herhaling van de zaak te voorkomen. Zo zal het ziekenhuis voortaan bijvoorbeeld beter referenties checken.

Openbaar maken rapport

Aan hoeveel foute handelingen Reijnen in totaal schuldig is, is niet bekend. Dit vanwege de door het Scheidsgerecht Gezondheidszorg opgelegde geheimhoudingsplicht. Het bestuur betreurt dat het onderzoek niet volledig bekend mag worden gemaakt. Rutgers spreekt van een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het ziekenhuis. Het ziekenhuis was voornemens het volledige rapport bekend te maken, maar Reijnen heeft hier een stokje voor gestoken door naar het Medisch Scheidscollege te stappen. Enkele partijen die hebben meegeholpen aan het onderzoek willen de mogelijkheden bekijken om het rapport alsnog openbaar te maken. De directie en het bestuur van het Scheper Ziekenhuis zeggen niet in beroep te kunnen gaan tegen het besluit van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Rutgers zegt dat het bestuur gaat studeren op het aanpakken van Reijnen via het tuchtrecht.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top