Finance

Van Rijn: 'Meer tijd nodig voor herstel pgb-systeem'

Staatssecretaris Van Rijn heeft meer tijd nodig om het systeem van persoonsgebonden budgetten (pgb's) op orde te brengen. Eerder beloofde hij dat de problemen na de zomer opgelost zouden zijn. Nu schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer dat de "ambitie" is om het systeem op 1 januari te "stabiliseren".

Van Rijn schrijft dat de aanpassing van het systeem een "kritisch proces" is, waarbij de verschillende herstelmaatregelen onderling invloed op elkaar kunnen hebben. Externe onderzoekers moeten vaststellen wat hiervan de effecten zijn. Bovendien ontwikkelt de Sociale Verzekeringsbank, sinds 1 januari verantwoordelijk voor de uitbetaling van pgb's, een geautomatiseerde verwerking. "Deze wordt momenteel bezien op risico’s en effectiviteit. Ook worden mogelijke alternatieven in beeld gebracht", aldus de staatssecretaris.

Gemeenten hebben nog altijd niet alle pgb-aanvragen opnieuw beoordeeld. Dat zou nog wel dit jaar moeten gebeuren. Van Rijn wil deze zomer met de gemeenten afspraken maken, zodat op 1 januari van alle aanvragers is vastgesteld of zij recht hebben op een pgb.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top