ACTUEEL

Partijen bereiken akkoord in cao gehandicaptenzorg

De nieuwe cao gehandicaptenzorg 2009-20011 is een feit. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91 zijn maandagavond tot een akkoord gekomen.

Cao-afspraken gehandicaptenzorg

De nieuwe cao loopt 26 maanden, namelijk van 1 januari 2009 tot 1 maart 2011. De lonen stijgen per 1 december 2009 met 1,5 procent en per 1 juli 2010 met 1 procent. Verder stijgt de eindejaarsuitkering in twee stappen met 1,1 procent naar 5,75 procent. In 2009 is de stijging 0,5 procent en het jaar daarop 0,6 procent. Daarbovenop ontvangen werknemers eind 2009 een eenmalige uitkering van 1,25 procent.

Levensfasebeleid

Het levensfasebeleid, dat op 22 september nog een struikelblok vormde in de cao-onderhandelingen, biedt werknemers meer mogelijkheden om werk en privé goed te combineren. Volgens VGN is dit een belangrijke stap om de aantrekkelijkheid van de gehandicaptenzorg voor medewerkers van alle leeftijden te vergroten. Verlofregelingen, waar eerst enkel bepaalde leeftijdsgroepen gebruik van mochten maken, worden nu vervangen door een persoonlijk budget levensfase (PBL). Iedere werknemer krijgt vanaf 2010 dit verlof, dat naar keuze direct of op langere termijn kan worden ingezet. In een periode van vier jaar groeit dit PBL van 20 naar 35 uur per jaar. Voor werknemers vanaf 45 jaar zijn overgangsmaatregelen afgesproken.

Nachtdiensten en garantieregeling

Ook andere leeftijdsafhankelijke (ontzie)regelingen vervallen per 2010, met uitzondering van de nachtdiensten. Medewerkers van 57 jaar en ouder mogen zelf bepalen of zij nachtdiensten willen draaien. Voor huidige gebruikers van de regeling geldt een garantieregeling.

Levensfasebeleid is 'grote stap'

Voorzitter van de werkgeversdelegatie Jan Fidder: “Dit resultaat mogen we gerust een doorbraak noemen. De modernisering van het levensfasebeleid staat al vele jaren op de agenda en het is verheugend dat we nu met de vakorganisaties een grote stap gezet hebben. Dit maakt de branche aantrekkelijker voor werknemers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Het biedt bovendien meer mogelijkheden voor een efficiënte en gezonde inzet van personeel." Het akkoord wordt op 29 oktober aan de leden van de VGN ter instemming voorgelegd.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top