ACTUEEL

Per Saldo: Betalingsysteem pgb's nú aanpassen

Het systeem dat de uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten regelt moet niet verder aangepast worden, maar direct op de schop om het te vereenvoudigen. Daarmee moet niet gewacht worden tot na de zomer, zoals staatssecretaris Martin van Rijn wil, er moet gelijk mee worden begonnen. Dat zegt directeur Aline Saers van de belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo dinsdag.

In een brief aan de Tweede Kamer dringt ze erop aan om zo snel mogelijk te beginnen met de vereenvoudiging van het betalingssysteem, waar sinds begin dit jaar al enorme problemen mee zijn.

Te bureaucratisch

"Het systeem is te bureaucratisch, er zijn zo veel onnodige tussenstappen. Er hoeft maar één ding te gebeuren en alles blokkeert. Eén komma te weinig ingevuld en één formuliertje te laat ingeleverd en het hele systeem loopt vast. Met alle gevolgen van dien", zegt Saers. "En de budgethouder, die afhankelijk is van zorg en hulp, zit met de gebakken peren."

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk is geworden voor de uitbetaling van pgb’s, zijn er enorme problemen. Gemeenten bepalen wie er in aanmerking komen voor een pgb en zij geven die informatie ter controle door aan de SVB. "Omdat er zoveel tussenstappen zijn, is de procedure heel foutgevoelig."

Debatten

De afgelopen maanden heeft Van Rijn in inmiddels zes debatten met de Kamer toegezegd de problemen op te lossen. Woensdag is debat nummer zeven. "Van Rijn wil na de zomer verder gaan met het oplossen van de problemen. Dat vinden wij te laat. De komende twee maanden kunnen we niet verloren laten gaan, daar zijn de problemen te groot en prangend voor."

De belangenorganisatie heeft inmiddels vertrouwen dat de staatssecretaris de problemen gaat oplossen. "Het is zo gigantisch misgegaan de afgelopen maanden, waardoor het ministerie er nu bovenop zit. Inmiddels hebben we daarom alle vertrouwen dat dit goed gaat komen", zegt Saers. "Blijkbaar was deze ellende eerst nodig." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top